Протестът на пожарникари и спасители от цялата страна започна. Той е организиран от националния синдикат "Огнеборец“ към КНСБ и е насочен срещу неадекватните политики прилагани от политическото ръководство на МВР, водещи до закриване на районни и участъкови служби и недостатъчното финансиране на Главна дирекция ПБЗН – МВР и Дирекция "Национална система 112” за предстоящата 2018 г.

Предвидени са митинги пред Министерство на вътрешните работи и пред Министерство на финансите, както и шествие. "Ние сме направили изчисление, че минимум с 15% трябва да се увеличат възнагражденията на служителите в МВР. Обсъжда се закриването на 12 структури на пожарната - като 2 от тях са районни служби, а 10 - участъкови служби. Това са малки служби в малки населени места", каза пред камерата на БНТ Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец" към КНСБ.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев покани протестиращите огнеборци на разговор. Според него закриването на някои пожарни служби е управленски въпрос и не би трябвало да има такъв протест.