„Пирогов“ не е бърза помощ. Не е работа на специалистите от болницата да напускат кабинетите си и да оказват спешна помощ. Това коментира директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов в студиото на „Денят започва“ по БНТ по повод блъснатия мъж в района на болницата.
Той допълни, че съществуващите наредби регламентират кой има право да оказва бърза помощ, а болницата не разполага с необходимо за целта оборудване. По думите му мястото на инцидента е натоварено кръстовище и това не е първият подобен случай. В момента пациентът е настанен влечебното заведение в тежко състояние с черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. Мъжът е под лекарско наблюдение.

Проф. Балтов коментира, че от 1 октомври стартира докторски триаж, чрез който двама специалисти с по 12-часови дежурства ще насочват пациентите към кабинетите. Лекарите ще бъдат на входа на болницата и един от двамата ще може да иде до мястото на произшествието, за да види случая. Така ще има готовност по най-бързия начин да се реагира. Специалистите ще извършват консултация, но няма да имат право да извършват дейности по преместване в случай на подобни инциденти.

„На ден минават по хиляда пациенти в болницата, така ще се въведе ред в хаоса“, посочи шефът на „Пирогов“.