Кметът на София Йорданка Фандъкова иска правителство да компенсира общински дружества заради скока на цените на тока и природния газ, пише Монитор бг.

Първо кметът настоява транспортните дружества "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт" да бъдат включени в енергийните компенсации, които правителството обяви в понеделник.

Фандъкова отчете, че двете дружества търпят огромни загуби.

По отношения на природния газ градоначалникът изтъкна, че липсват каквито и да било компенсации за повишаването на цената му.

"Топлофикация-София" е най-големият потребител на природен газ в страната, който осигурява отопление на над 1 млн. души и вече търпи значими загуби от повишената цена на природния газ.

Искаме отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ, така че да не се допусне ликвидна криза", обяви кметът.

За "Топлофикация" Фандъкова алармира, че може да се стигне до безпрецедентна криза.

"Категорично цената на парното в София не трябва да бъде повишавана. В същото време цената на парното за битови потребители е определена на 1 юни и в нея е заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегават час, тази цена трябва да остане такава до края на годината.

В същото време обаче цената, на която "Тплофикация" купува природния газ постоянно се увеличава.

Повишението на цената на природния газ започна от юли, за август тя 57,60 лв., за септември 69,4 лв., очаква се от 1 октомври да бъде повишена.

Това означава, че "Топлофикация купува природния газ на почти двойно по висока цена от тази, на която трябва да продава на своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената задължително трябва да бъде компенсирана от държавата.

В противен случай "Топлофикация" ще изпадне в безпрецедентна ликвидна криза и няма да може да покрива своите задължения", обясни кметът.