"От понеделник, 5 юли, Столична община ще приема заявки от фирми, предприятия, бизнес-центрове, в които има поне 50 служители, които желаят да се ваксинират и ще изпращаме ваксинационен екип на място. С това решение на софийския щаб, целим да улесним и ускорим процеса на ваксинация в София". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук. 

На сайта на Контактния център на Столична община на 5 юли ще бъде качено заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят. Допълнителна информация за кампанията ще може да получи и на телефон – 0700 17 310. След подаване на заявлението екипи ще се свържат с управителя за уточняване на организацията.

"Целта на кампанията за ваксинация на общината е да отидем по-близо до гражданите. Затова открихме и мобилните пунктове за ваксинация в парковете и търговските центрове през уикендите", посочва кметът.

Заради високите температури и по-голяма сигурност за здравето на медицинските екипи и гражданите, от този уикенд ще работят следните пунктове на закрито: в търговските центрове „Парадайз“, „Сердика център“ и „Ринг мол“; в Културния дом в „Искър“ и читалището в кв. „Христо Ботев“.

"Днес получихме инструкция от Столичната регионална здравна инспекция за ваксинацията на децата над 12 г. Те могат да бъдат ваксинирани с ваксина „Пфайзер“ от личните си лекари или във ваксинационните пунктове. Ваксините на „Янсен“ и „Модерна“ са за лица над 18 г.

Заедно с проф. Кантарджиев, който е част от софийския щаб, организираме и кампании за насърчаване на ваксинацията на служителите на големите общински предприятия, чиято дейност е ключова за функционирането на града. Научните изследвания показват, че новият вариант на КОВИД-19 се предава по-лесно", обяснява още Фандъкова.