Голяма промяна в София! Един от възловите булеварди, „Стамболийски“, се сдобива с ново 400-метрово трамвайно трасе, а достъпът за коли ще бъде ограничен. 

Линията ще бъде от площад „Възраждане“ до „Света Неделя“. Целта ѝ е да облекчи натоварването на трамвайната линия по улица „Алабин“.

„До няколко месеца ще бъде окончателно завършен техническият проект“, заяви общинският съветник Борис Бонев. „Обществената поръчка ще се проведе в рамките на следващата година.

Дори да не се намери финансиране за всички етапи, поне тези, с които се започва пред Съдебната палата и „Алабин“ – може да бъде изработено. Така че – още догодина, в рамките на летния сезон на активното строителство“, посочва Борис Бонев.

Целият проект е на стойност над 50 милиона лева и трябва да бъде завършен след 3 години.

Очаква се преустройството да започне следващото лято.

Метални ограждения, счупени плочки и разбити колчета – така изглежда и до днес площадът.

„Тези плочки, първо не са плочки. Както виждате, са отчупени. Може някой да се спъне, да падне и да стане голяма беля“, коментира гражданката Симона Богданова.

През 2019 година с международен конкурс италиански архитект печели проект за реконструкцията.

Тогавашният кмет Йорданка Фандъкова обеща ремонтът да започне през 2021 година. 5 години след конкурса обаче проект на хартия има, а започнал ремонт няма.

В строителния план на София за 2024 има подробности за изграждането на улици, ремонти на булеварди и трамвайни трасета, канализация и топлопроводи, паркове, по райони и със сроковe.

Доколко последните се спазват, разбира се, е друг въпрос, но програмата може да се приеме като добър ориентир, като освен това показва какви ще бъдат приоритетите на градската управа.

В новото издание на програмата се вижда, че в центъра ще се прави дългоочакваната реконструкция на площад „Св. Неделя“, включително прилежащите улици, както и ремонтите на ул. „Солунска“ от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Витоша“.

И двете са предвидени да започнат в края на годината. Ключовите обекти за цялата столица са строителството на метрото до „Арена Армеец“, както и нова метростанция между „Сливница“ и „Обеля“, доизграждането на третия градски ринг („Тодор Каблешков“ от ул. „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“ със срок до декември 2024), реконструкция на бул. „Александър Стамболийски“ от „К. Величков“ до „Западен парк“, която ще започне още следващия месец, според програмата.

Срокът може и да се премести, защото в системата за обществени поръчки все още няма избран изпълнител.