Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца в тях е малко над 3%. Това обясни Йорданка Фандъкова във "Фейсбук" по повод новите мерки за училищата в столицата. 

Както е известно, кметът на София е под карантина след положителен тест за коронавирус. 

Фандъкова посочва, че предложението на софийския оперативен щаб е децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на тази седмица. 

"Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален) и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация", пише още Фандъкова.

Тя изтъква, че регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 000 души по данни от Столичната здравна инспекция и съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от утре присъствените учебни занятия следва да бъдат преустановени. 

"Надявам се, че министрите на образованието и здравеопазването ще обсъдят предложението ни, което ще даде възможност за по-плавен преход за част от семействата. По време на заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем при обезпечаване на дейността им с персонал от днес в полунощ.

Ситуацията в болниците в София е тревожна – 1442 са хоспитализираните пациенти с Ковид, от които 260 са на интензивни грижи и затова е нужна допълнителна гаранция за тяхната работа", апелира градоначалникът.

С решение на щаба се създава организация за разкриване на допълнителни изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. Продължават да работят изнесените пунктове в метрото, търговските центрове и кв. „Дружба“.

 

Предложението на софийския оперативен щаб е децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Сряда, 20 октомври 2021 г.