В кв. "Малинова Долина" се намира най-активната строителна площадка, но този квартал е със сериозни градоустройствени проблеми. Това заяви пред Радио "Фокус" кметът на район "Студентски" Петко Гаранов.

"Допуснахме – говоря в трето лице, множествено число, включвам и себе си в обхвата на тази грешка - допуснахме тази грешка да стартираме строителството, без да бъде изградена инфраструктурата. Стремително навлезе строителният бизнес като един много бързо развиващ се, агресивен сектор на нашата икономика.

Застрои се, огромно количество разгъната застроена площ се случи в квартал "Малинова долина“, те вече са населени една не малка част от тях, и хората изпитват затруднения от битов характер за това, че стигайки до входовете на своите жилища, минават през кал. Това, разбира се, е характерно за повечето нововъзникващи квартали, но ако бяхме взели пример от страните, на които искаме да приличаме и непрекъснато си ги даваме за пример, подходът ни трябваше да е друг", обърна внимание кметът.

По думите му е трябвало поне 30% от инфраструктурата да бъде изградена и след това да започне строителството: "Считам, че за да се покажем така добри към бизнеса, който всъщност произвежда продукт, създава заетост, плаща едни сериозни данъци, това стана за сметка на новодомците в квартал "Малинова долина“, и аз навсякъде казвам и получавам неодобрението на местните жител – да се приготвят поне още 5-6 години да живеят при недостатъците на един нововъзникващ квартал.

Пак казвам, това можеше да се избегне, но в България такъв случай досега няма да се е избегнал. Навсякъде е така, където има ново строителство в такива голи територии, защото в момента това е бившето Драгалевско землище, което се превърна в един нов квартал в подножието на Витоша".

Въпреки всичко това "Малинова долина“ е най-бързо нарастващият квартал в София и в страната в последните години.

Горанов пое ангажимент в края на настоящия му мандат кварталът да бъде по-различен, за да се чувстват жителите на квартала по-добре.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук