Емблематичните за София жълти павета на бул. „Цар Освободител“ отново имат нужда от ремонт, пише "Телеграф".

Това се случва няколко месеца след пускането им на 1 октомври 2023 г. Причината за належащия ремонт са хлътналите участъци, движещите се павета и отворилите се огромни фуги, които прорязват платната като с нож.

Опасността от пукане или нарязване на гуми пък идва от стърчащите ъгли на профилите, които бяха сложени при последното пренареждане, с цел да укрепят паважа да не мърда, когато автомобилният трафик преминава по него.

От общината все още не са коментирали въпроса.

Няколко опита направи Столичната община да пренареди културната ценност, но без очаквания от обществото резултат. При първия опит паветата се разместиха, а настилката стана на вълни. Това предизвика огромен обществен отзвук и множество критики срещу управлението и работата на тогавашния кмет Йорданка Фандъкова. Въпреки уверението, че на фирмата няма да се плати, това не успокои хората.

Наложи се второ пренареждане и разработване на нова технология, която включваше и полагането на метален профил, който да задържа паветата, за да не се приплъзват от спирачките на автомобилите.

 

Учените поискаха да се сложи и специална паста, която да запълни фугите, но от Министерството на културата не им позволиха, тъй като паветата са културна ценност. Преди пренареждането им паветата бяха сортирани по големина, счупените и унищожените бяха премахнати.  

Предложения

Заради несполучливите опити граждани предлагат участъкът да се асфалтира, за да се сложи край на тази мъка. Според тях днес няма кой да ги нареди както трябва, а също така и преди години не е имало такъв трафик.

Именно на това отдават непокътнатите с десетилетия жълти павета. Отделно от това както жителите, така и местната власт са казвали, че у нас няма павьори.

 

 

И въпреки че вече у нас се произвеждат емблематичните павета, остава въпросът дали те ще останат на бул. „Цар Освободител“ и ще бъдат ли някога наредени, така че да няма нужда да се прави ремонт на ремонта през няколко месеца.   

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук