Истински пир по време на чума си правят столичани. Без да се интересуват от върлуващата зараза с коронавирус, която дневно отнема десетки животи у нас и челната позиция на България по смъртност в Европейския съюз заради болестта, те пазаруват на талази в голяма верига магазини.

Хората, спазвайки поне мярката за носене на маски на закрито, са се скупчили в известен магазин в София. Те са решили явно да пазаруват предпразнично и да не стоят в домовете си през съботния ден.

Гражданите нямат 2 метра дистанция помежду си и оглеждат с интерес намаленията, става ясно от снимка, качена в социалната мрежа. Кадърът е озаглавен иронично „локдаун“.


Още преди дни, със затварянето на заведенията и търговските центрове, из интернет се завъртяха шеги, че ентусиастите ще започнат да пият кафе по бензиностанциите, а други ще си чукват срещи в магазините за играчки или мебели и консумативи за дома.

Явно някои са приели тези смешки на сериозно, защото в съботния ден наистина столични магазини, които са извън търговските центрове, са толкова препълнени от хора, че определено не може да се каже, че сме в извънредна епидемична обстановка заради зараза, която е погубила живота на повече от милион и половина души.

Потребители в социалните мрежи бяха полюсни в мненията си. Според някои това е истинско престъпление и не е редно някои да стоят вкъщи и да не могат да работят, за да си платят сметките, а други да се бутат така, за да пазаруват играчки. 

Други пък са привърженици на конспиративните теории, че вирус няма и не трябва да се ограничаваме.