Тестът за коронавирус няма да бъде условие за поставяне на ваксина. Това каза пред Дарик радио главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако човек преди да се имунизира, реши да се тества, няма проблем да си направи изследване и ако има антитяло, да се откаже – няма проблем. Нито се обсъжда, нито се има предвид хората да си купуват ваксините. Не зная защо е поискано отпадането на ДДС. Няма да има платен вариант.

Държавата отдели около 2 млрд. лв. за това заболяване. Няма да търси да си връща пари от ваксините. Големите разходи за болниците, за личните предпазни средства, за хората на първа линия. Тук не се търси възвръщаемост.

Няма да има пазар и няма защо, тъй като всеки ще има достъп до тях. Не мога да кажа кога обаче, защото още нито една ваксина няма разрешително за ползване“, посочи той.

„Големият проблем ще е тези близо 10 - 11 млн. дози от ваксината да ги оползотворим максимално и хората наистина да се имунизират и да сложим точка на този вирус. Това ще стане, ако имунизираме около 75% от населението.

Като сме казали, че ще е безплатно и доброволно, такова ще бъде. Ако обаче работодател реши да бъде задължително, това си е решение на работодателя, но държавата няма да го налага“, заяви Кунчев.

„Не си спомням да сме казвали, че никога няма да вземаме мерки. Затваряне от типа на Турция и Израел няма да има. Няма как да умират по 200 души и да не се взимат мерки. Това ще е безотговорно и престъпно.

Не мислете, че не виждаме резултатите. Получавам между 200 и 300 мейла на ден, една част от тях желаят на цялата ми рода да измре и не ми е приятно. Не ми е приятно, че като изляза, няма къде да седна да пия едно кафе, но това е цената на това да спрем да губим по 200 души на ден“, каза още Кунчев.

„Не обмисляме на този етап България да слага изискване за недопускане на неваксинирани хора на територията си. Заболяемостта е толкова висока, че не е проблемът оттук нататък във вноса на заболяването“, допълни той.

„Няма 100% гаранция при ваксините, но не са правени компромиси с проучването заради съкратения механизъм. Според мен през средата на януари ще имаме ваксината. Единствените фиксирани дати са, че на 29 декември Европейската агенция по лекарствата ще даде препоръката за ваксината „Файзер“, а ЕК каза, че до два - три дни след това ще даде официалното разрешение.

Това означава, че януари ние можем вече да работим спокойно с ваксината, ако е пристигнала. Направили сме необходимото, за да я посрещнем“, посочи Кунчев.

„Засега тази ваксина е най-напред в проучванията – приключи 3-тата фаза. Направено е и предварително одобрение във Великобритания, Америка и Бахрейн, за да започне ваксинацията. Дори и при съкратените срокове, механизмът за проучване на ваксините не се е променил. Те се изследват първо инвитро, после върху животни и накрая при три групи хора“, заяви Кунчев.

„България ще използва 7 ваксини, за които ЕК вложи пари, за да бъдат произведени, за да могат всички европейски държави да имат достъп до тях. Всички страни в Европа поръчват и 7-те.

Договорите се сключват в ЕК, а разпределението се оправи на база на население. България ще получи 1.55% от поръчаното от ЕК. Ваксините за България ще стигнат за около две дози за цялото население“, каза още той.

„Не можем да кажем колко ще бъде напрегнат и силен имунитетът, който ще придобием. Още липсва подробната информация за кои възрастови групи са подходяща ваксината „Файзер“ и какви са страничните ефекти. Механизмите предполагат, че в огромен процент ваксините ще действат. Има едни хора, които няма да изградят имунитет, но тези хора са изключително малко“, посочи Кунчев.

„Трите типа ваксини са: ваксина, в която се вкарва информационна РНК, която влизайки в клетките, попада в митоходриите, където започва да се изгражда антиген.

Нашето тяло го разпознава, атакува го и изгражда имунитет. Другите са рекомбинантни, при които се взема частица от вируса и се предизвиква реакция на имунитет, както и векторни, които използват адемовирусен агент, при който вирус се използва като носител за частицата, която предизвиква изграждането на имунитет“, уточни Кунчев.

„Много е вероятно в средата на следващата година, когато повечето от тези ваксини навлязат в страната, човек да има възможност за избор от тези ваксини и сам да определи коя да си постави.

Грипният вирус изисква всяка година да правим ваксина. При коронавируса не е така, защото мутациите му не засягат ключовите антигени. Той е от стабилните антигени, които не правят толкова често промени. Между 8 и 10 години обикновено се изпитва една ваксина“, каза още Кунчев.

„Няма 100% гаранция, но частицата, която вкарваме с ваксината, няма как да предизвика нещо друго. Опитът в досегашните ваксини показва, че много рядко може да се случи да се предизвика някакъв механизъм, който да причини някакви странични реакции. Съкратен е механизмът, но не са правени компромиси с проучването“, допълни той.