След 29 дни на протести София най-сетне осъмна отблокирана. Към 4:30 тази сутрин при специализирана акция протестиращите са били изтласкани от органите на реда от блокираните кръстовища. Както вече БЛИЦ информира в София и трите блокади - на Ларгото, пред Ректората и на Орлов мост вече не съществуват.

Преди акцията на полицията е имало провокатори, съобщават очевидци. "Няколко джипа спряха и от тях слезнаха яки мъже и почнаха да викат с надеждата да се получи конфликт. Това не се случи. По-късно се появи полицията".

За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха прибрани на тротоара. Обитателите на лагера са имали време да приберат личните си вещи, след което палатките са били натоварени на камион.

Както БЛИЦ писа акции се провеждат и във всички градове, където има палаткови лагери или блокиране на движението.

По първоначални данни не се е достигнало до напрежение между протестиращи и униформени, но има няколко арестувани, които не са изпълнили разпорежданията на полицията. Сред тях са пиарът и собственик на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, който е и част от т.нар. "отровно трио", както и Манол Глишев.

Ето как изглеждаше София рано сутрин:

Пред Министерски съвет блокадите са премахнати. Има шепа протестиращи, които са на "островчето" между бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков".  Те са охранявани от полицаи, а разпънатите по-рано палатки са прибрани на един от близките тротоари.
 

 

 

 

 Движението пред Ректората също е освободено. Протестиращите са на тротоара. Целият периметър между Софийския университет и Орлов мост се охранява от разположени през метър и половина полицаи.
 

 


 На Орлов мост движението е свободно. Протестиращи почти не се забелязват, но има голямо количество униформени. 

 

 

 

 


 

"Много се радвам, че органите на реда взеха в свои ръце нещата по възвръщането на нормалния ред. Всеки има право да изрази своята гражданска позиция, но това трябва да се случва по правилния начин", каза Бияна Алексиева, която е организатор на подписка срещу блокадите на възлови кръстовища в София, съобщава БНТ. Първоначално тя е била част от протеста, но след появата на компрометрани лица, посочва че не е съгласна да бъде употребявана.

И в социалните мрежи вече се четат и одобрителни коментари, че движението е пуснато:

Георги Стефанов
Това беше : Крайно време беше това да се случи да не карат граждани да вършат тази работа по други методи :D

Аз 07 Август 2020, 6:32
Браво, български полицаи! Марш лумпените!

Тя 07 Август 2020, 6:35
Събуждате ме с прекрасна новина!

Сандо 07 Август 2020, 6:44
Браво крайно време беше

ада 07 Август 2020, 6:45
Време беше.

РР 07 Август 2020, 6:46
Най-после. Браво на СДВР. Разкарайте ги тия от София!