От този уикенд - 8 и 9 януари, се възстановява работата на изнесените ваксинационни пунктове в София. Това реши Столичният общински щаб, свикан от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщава bTV.

Пунктовете бяха отворени през миналата година с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, както и да се намали натискът към здравните заведения. Те се намират в моловете „Парадайс“, „Сердика“, „Ринг Мол“, The Mall, „България“,  както и в културния дом в „Дружба“.

Ваксини през съботно-неделните дни ще се поставят и в разкритите пунктове на две от станциите на метрото – „НДК“ и „Софийски университет“, както и в 12. ДКЦ и 24. ДКЦ.

Продължава и инициативата на Столичната община за поставяне на ваксини на работното място по заявка на компании.

От днес вече работят ваксинационните пунктове в 7 диагностично-консултативни центъра - 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24 ДКЦ, както и в метростанциите „НДК“ и „Софийски университет“.

100 000 души са били ваксинирани през миналата година в разкритите от Столичната община пунктове, а над 40% от столичани имат завършен ваксинационен курс.

По данни на РУО-София 425 ученици от общо 143 000 и двама учители от 16 000 са карантинирани към момента, което е сравнително  малък процент. През последната седмица на декември в училище са се върнали в присъствена форма на  обучение 78% от всички ученици.

Само три групи от детските градини към момента са карантинирани. Според кмета на София Йорданка Фандъкова училищата и детските градини не трябва да се затварят, а да продължат да работят при спазване на всички противоепидемични мерки и тестване на учениците.

Засилва се и контролът за спазване на мерките в градският транспорт и големите търговски обекти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ