Ученикът, който вчера се блъсна с колата на свой приятел в училищната ограда, ще понесе глоба в размер между 100 лв. и 300 лв., защото е управлявал автомобила без да е бил правоспособен. Това каза председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев тази сутрин пред bTV.

Припомняме, че вчера 18-годишен младеж без шофьорска книжка подкара автомобил на приятел и удари друго момче пред столичната Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика – База 2.

"Ученикът е в 12. Клас. Предстои му да завърши тази година. За съжаление няма шофьорска книжка. Всички видяхме до какво води едно приятелство – да дадеш ключовете от автомобила си. Естествено, този ученик ще си понесе наказанието“, обясни директорката на училището Таня Михайлова.

Тя поясни, че ще бъдат взети мерки, въпреки че инцидентът е станал в междучасието и извън пределите на училището. Санкции за ученикът без книжка ще има от полицията.

"Самият автомобил е на негов съученик, който притежава шофьорска книжка и идва на училище с кола. Родителите са уведомени за инцидента – ние сме разговаряли с тях", каза още Таня Михайлова.

"За мен това е нормално явление напоследък. Отговорността, много е лесно да се каже, ще бъде понесена от съответния ученик или неговите родители. Нещата обаче са по-дълбоки. Инцидентът е резултат от едни вече пропаднали обществени отношения, резултат от липсата на възпитание", коментира случая и Красимир Георгиев. Според него напоследък се е превърнало в мода бащите да учат синовете си как да шофират.

"В същото време той се превръща в състезател от Формула 1 пред очите на дете си. Ето защо аз пак задавам въпросите: Защо е тази безнаказаност?! Защо е тази липса на правила?! Отговорът е един: Липсва респект от законите“, поясни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук