Кучето, което нападна и уби стопанина си в София, се е разхождало свободно в двора и не е лаело хората. Случаят е от квартал „Христо Ботев”.

Трагедията се разигра в сряда в следобедните часове. Жертвата е мъж на 48 години. Негови близки са открили тялото и извикали спешните медици. 

Съседите на загиналия мъж обясниха, че кучето е живеело свободно в двора на къщата му, но не е излизало навън. „Почти никога не ме е лаело или нещо подобно”, обясни живеещ наблизо. Никой не знае от колко време собственикът е отглеждал това животно.

„Прибирам се след 6 ч. вкъщи, защото ме е страх от кучето. Аз имам страхова невроза от такива кучета, особено от питбули”, каза друг.

Според природозащитника Явор Гечев причините за подобен инцидент могат да бъдат най-различни. Основната, смята той, е начинът, по който животното е отглеждано и дали целенасочено не е търсено агресивно поведение. „Липсата на култура на отглеждането на животните у нас е причината за подобни инциденти”, е мнението му.

Той обясни, че куче от породата питбул може да бъде закупено за „скандално ниска” цена от 150 - 200 лв. „В България животните се развъждат абсолютно безконтролно и се продават безконтролно”, обясни той и подчерта ключовата роля на контролните органи.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук