Месечната вноска при изтеглен ипотечен кредит за купуване на жилище в София варира между 1000-1200 лв. Това е и сумата, която столичани внасят, когато искат да купят по-голям апартамент, който се намира в някой от реномираните квартали на града, каза кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от "Монитор".
 

По думите му средният размер на вноската по ипотеки в България е 700-800 лв., а за потребителски кредити българинът най-често внася по 150-200 лв. на месец. За да намалим размера на вноската, Тошев препоръча повече спестени пари предварително. „По-голям процент на самоучастие означава по-малък кредит, по-малък риск и по-малка месечна вноска“, обясни кредитният консултант.
 
Въпреки ниските лихви обаче 98% от българите, теглещи кредити, предпочитат плаваща лихва. Това се обяснява с факта, че така финансовата институция няма поет риск, че трябва да държи една цена за дълго време.

Потребителите пък може да се възползват от още по-ниски нива. Тенденцията на Запад е малко по-различна, тъй като потребителите там предпочитат фиксирана лихва, защото така вноската няма да мръдне 30 години.
 
Оптималният срок за теглене на ипотечен кредит е 20 години, смята Тошев.

„Така се постига баланс между месечните вноски и оскъпяването“, каза кредитният консултант. Заради ръста в цените на имотите у нас все повече хора теглят кредити за 25-30 години. Това са основно млади хора, които купуват първо жилище и са в началото на кариерата си.