Близо 24 хиляди ваксини са поставени в "зелените коридори" на общината и в Диагностично консултативните центрове (ДКЦ), съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Инициативата за поставяне на ваксини в мобилните пунктове започна с цел увеличаване на броя ваксинирани на територията на Столична община и е много успешен модел. Това е казал зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов при проверка в един от мобилните кабинети днес, цитиран от пресцентъра на общината.

Ваксинацията се реализира заедно със Столичната РЗИ, с екипи на общинските здравни заведения и дирекция "Аварийна помощ и превенция".

И тази събота и неделя, 31 юли и 1 август продължава ваксинацията в моловете и два общински културни института. До 16.00 ч. днес в тях са поставени над 1000 ваксини. Пунктовете в The Mall, "България Мол", Мол "Парадайс", "Сердика център" и "Ринг Мол" работят до 18.00 ч. днес. Над 220 души са си поставили ваксини през уикенда в Културния дом в кв. "Дружба" и в читалище "Асен Златаров" в кв. "Христо Ботев".

Над 11 853 ваксини срещу COVID-19 са поставени в мобилните имунизационни пунктове в София от началото на лятото през уикендите. През седмицата желаещите да се имунизират имат възможност да си запазят час в общинските ДКЦ-та. Общо поставените дози ваксини от 17 май до 30 юли в тях са 12 412. Повече информация може да се намери на https://www.sofia.bg/en/covid-19 .

Столичната община изпълнява и инициатива за ваксиниране на място на служители на заявилите предварително фирми и предприятия. Екипи от общинските ДКЦ-та посещават на място фирмите и ваксинират хората срещу COVID-19. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.