Столичната община ще информира гражданите за качеството на въздуха във „Фейсбук”. Изискването е част от новите временни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото за мръсния въздух, съобщава bTV.

Преди почти две години гражданската организация "Група за чист въздух" заведе дело срещу Столична община.

Според тях администрацията не е направила необходимото да предотврати замърсяването с фини прахови частици и да информира гражданите за нивата на замърсяване.

Тази сутрин София осъмна обвита в мъгла. Според Европейския индекс за качеството на въздуха, измерен в една от станциите в града, за последните 100 дни едва в 5% от времето въздухът, който сме дишали, е добър.

Не мъглата, а стотиците автомобили по улиците са основният проблем и замърсяват града, смятат столичани.

И ако според тях гражданите трябва да разчитат на съвестта си, то съдът задължи общината да информира столичани за фините прахови частици както във „Фейсбук”, така и на сайта на институцията.

Всеки месец трябва да дава и отчет за качеството на въздуха и колко често се мият улиците.

30% от замърсяването в София идва отвън, отчита Столичната община. От там са категорични, че мерките вече дават резултат.

„Само до преди седем години в София гражданите дишаха цялата Менделеева таблица. Няма една мярка, която да може да се направи, така че да изчистим въздуха с магическа пръчка. Това показва и качеството на въздуха в най-големите столици в Западна Европа”, коментира Йоана Христова, зам.-кмет на Столична община.

Освен отчет за дейността си, общината ще трябва да разработи план за засаждане на дървета през следващата година.