Скъпи и евтини таксита ще има по предстоящите празници в София, пише „Телеграф".

Причината е, че пунктът за претарифиране на таксиметровите апарати е само един и не всички таксита в столицата ще съумеят да минат през него, за да ги пренастроят на новите цени. 

„В момента освен стационарния пункт в жк „Полигона“ може да се ползва и стационарният пункт в Благоевград. Инсталиран е и мобилен пункт в Ботевград. 

В момента Българският институт по метрология и Столичната община търсят място за откриване на още един мобилен пункт на територията на София“, информира за „Телеграф“ Кирил Ризов, председател на съюз „Такси“.

Сигурно е, че до 31 декември ще се намират таксита, които карат на новите, така и такива, които возят на старите цени. Идния понеделник транспортната комисия към Столичния общински съвет ще гледа предложението по желание на две от големите таксиметрови фирми в София крайният срок за смяна на тарифите да бъде отложен до 31 януари. 

Окончателно решение по този въпрос ще се вземе на 16 декември на сесия на СОС. Независимо от цената обаче със сигурност хващането на такси в новогодишната нощ ще е пълен късмет заради високото търсене, казаха таксиджии за „Телеграф“.

Ако отлагането бъде прието, то със сигурност в София в новогодишната нощ ще има и от двата вида цени. За да не станат неконкурентоспособни в този двойствен период, някои фирми предоставиха спасителна опция за тези шофьори, които вече са настроили апаратите си на по-високите цени.

Една от големите онлайн платформи за наемане на такси например обяви от 1 лв. до 3 лв. отстъпка в зависимост от цената на курса. Отстъпката важи до 31 декември в 23,59 ч. или до 31 януари, ако СОС реши да удължи срока.

Припомняме, че по решение на общинарите в края на миналия месец бяха установени нови граници на тарифите. Минималната цена на километър вече ще е 1,05/1,21 лв./км съответно дневна/нощна. За през нощта минималната цена е 1,78 лв./км, а максималната 2,19 лв./км.