Минималната цена за такситата в София през деня да бъде 77 стотинки, а през нощта - 88 стотинки. Това решиха общинските съветници днес. До решението се стигна, след като от Синдиката на таксиметровите шофьори организираха два протеста с искане да бъде изпълнен законът, който вменява на общините да утвърдят както максимална, така и минимална цена на таксиметровите услуги. Утвърдените минимални цени на таксиметровите услуги в столицата бяха предложени от комисията по транспорт, предава Дарик.

"С цялата отговорност на член на тази транспортна комисия сме направили всичко възможно да стигнем до най-обективната цена. В момента нямаме конкретна методика и начинът, по които ще вземе това решение, може да не е 100% ефективен. Но ще бъде много по-ефективен от това да не изпълним решението си или да вземем цена, която да е под себестойност", аргументира решението председател на комисията Екатерина Йорданова.
 
До решението се стигна след бурни дебати. Преди да се стигне до окончателното решение бяха гласувани няколко други предложения.

Първото направи Карлос Контрера от "Патриоти за София", който предложи минималната цена за дневна тарифа е бъде 20 стотинки. Предложението беше отхвърлено. Последва предложение отКалоян Паргов от БСП да се отложи гледането на доклада, но и то беше отхвърлено.
 
Воислав Тодоров от политическа група 5 пък предложи минималната дневна тарифа да е 68 стотинки, но и тази идея не беше възприета от мнозинството в общинския съвет. Иво Божков от Реформаторския блок предложи друг принцип на определяне на цените. "Много повече вярвам в това пазарът сам да се урегулира. Когато аз ползвам таксиметрова услуга, винаги ползвам тази, която ми е най-евтина и най-удобна", аргументира се той.
 
Димитър Антов от Атака обаче защити законодателната идея за въвеждане на минимална тарифа с аргумента: "Много е лесно някой с много пари да измете пазара като сложи дъмпингови цени".
 
И така в крайна сметки Общинския съвет на София реши 77 стотинки минимална дневна тарифа и 88 стотинки минимална нощна тарифа. Тези цени ще влязат в сила от 1 февруари 2019 г.