Робърт де Ниро получи от стария си приятел Мартин Скорсезе наградата "Златна звезда" на кинофестивала в Маракеш, която се присъжда за цялостно творчество, съобщават световните медии.

"Може да се каже, че това е връх в кариерата му, но този човек има повече върхове от Атласките планини" - пошегува се американският режисьор, който неотдавна завърши снимките на новия си филм "Ирландеца" с любимия си актьор.

"Направихме заедно първите си филми преди 45 години, това беше едно от най-големите събития в живота ми" - отговори Робърт, който е израснал в същия италиански квартал на Ню Йорк като Мартин Скорсезе и стана известен благодарение на неговия "Коварни улици".

Де Ниро играе в няколко от култовите филми на Скорсезе, като "Шофьор на такси", спечелил "Златна палма" в Кан, и "Разяреният бик", донесъл му "Оскар" за най-добър актьор.
 

Както винаги дързък и ангажиран, 75-годишният актьор използва церемонията в Маракеш, за да заяви своята непримиримост с "гротеската версия на национализма", каквато според него е политиката на президента Доналд Тръмп.

"За съжаление в моята страна живеем в гротескна версия на национализма и тя е белязана от користолюбие, ксенофобия и егоизъм под лозунга "Америка на първо място" - каза Де Ниро под оглушителните аплодисменти в залата.

Мартин и Робърт не пропуснаха да отдадат почит на починалия преди дни италиански режисьор Бернардо Бертолучи.