61-годишният Ел Чапо бе обвинен в създаването на най-големия наркокартел и се твърди, че е внесъл повече от 155 тона кокаин в САЩ в продължение на 25 години.

Процесът срещу мексиканския наркобос Хоакин Гузман, наречен Ел Чапо, е в центъра на вниманието на световните медии. Американските власти твърдят, че Ел Чапо може да бъде осъден на доживотен затвор. Съдбата на краля на наркотиците ще се знае скоро, тъй като обвинението и защитата правят окончателните изявления днес и утре.
Американските федерални прокурори имаха близо три месеца, за да направят своите твърдения и доказателства срещу Ел Чапо в съдебната зала на Бруклин. Адвокатите му, от друга страна, имаха само 30 минути.61-годишният Ел Чапо е обвинен в създаването на най-големия наркокартел и се смята, че е внесъл повече от 155 тона кокаин в САЩ в продължение на 25 години. Той също така е изправен пред обвинения в пране на пари, трафик на хора и огнестрелни оръжия.

Той бе екстрадиран в Съединените щати през 2017 г., след като два пъти избяга от мексиканския затвор - веднъж в багажник и втори път през тунел.Наркобосът пледира невинен по обвинения, че картелът му Синалоа е контрабандирал кокаин и други наркотици, че "е изпрал" милиарди долари и е ръководил кампания за убийства и отвличания.Единственият свидетел на защитата беше агентът на ФБР Пол Робъртс, който през февруари 2017 г. разпита Хорхе Сифуентес, един от сътрудниците на Ел Чапо, който в момента е в американски затвор и свидетелства срещу наркобоса.Юридическият екип на Гузман се бореше да подкопае надежността на Чифуентес, твърдейки, че си е измислил някои от изявленията.

По време на показанията си Робъртс беше нервен и гласът му трепереше. Адвокатът на Ел Чапо беше много агресивен. "Напомням ви, че той е ваш свидетел и не можете да спорите с него. Просто се опитайте да получите информацията, която искате", каза съдия Брайън Коган.Това, което изтъкна защитата, бе явно противоречие с твърденията на обвинението, което от своя страна имаше повече от 50 свидетели.
По съвет на адвоката Ел Чапо не свидетелствал от свое име.

Превод: БЛИЦ