Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак днес бе осъден на 12 години затвор и глоба от 210 млн. рингита (49.3 млн. долара) заради участието му във финансовия скандал с 1MDB. 67-годишният Наджиб бе признат за виновен по всичките седем обвинения при първото от петте му съдебни дела във връзка с мултимилиардния скандал с държавния инвестиционен фонд 1MDB.


Адвокатите на поискаха спиране на изпълнението на присъдата.

Въпросите около липсващите пари от 1MDB помогнаха за загубата на политическата коалиция, която той оглавяваше при парламентарните избори през 2018 г. Тогава се смяташе, че Наджиб е получил средства по личните си банкови сметки, които могат да бъдат проследени до 1MDB.

Днес бившият премиер бе осъден по три обвинения в пране на пари, три обвинения за престъпно нарушение на доверието и едно обвинение за злоупотреба с власт. Според съда той е получил нелегално близо 10 млн. долара от SRC International, подразделение на 1MDB.

Наджиб, който е шестият премиер на страната, рискува да получи огромни глоби и затвор от до 15 или 20 по всяко от обвиненията, информира Reuters. Преди това той пледира невинен и заяви, че ще обжалва присъдата.

Срещу Наджиб има повдигнати още десетки обвинения в четири отделни съдебни процеса, които също са свързани със скандала с 1MDB.

Той остава депутат, след като спечели място в парламента през 2018 г. и все още е влиятелна фигура в своята партия, която изненадващо се върна на власт през февруари като част от политическа коалицията, която е различна от онази, която Наджиб оглавяваше.

Миналата седмица щатската инвестиционна банка Goldman Sachs се споразумя да плати 3.9 млрд. долара на правителството на Малайзия заради участието си във финансовия скандал с 1MDB.