Според главния изпълнителен директор на петролния гигант Ени Паоло Скарони цената на енергията ще падне значително през 2009. Скарони прогнозира това на икономически форум в Ронкаде, до Тревизо.

„Добрата новина е, че след максимума в цените си енергията сега ще поевтинее заради намаляването на цената на петрола, която е вече 40-45 долара на барел. Ако това се окаже средната цена за 2009, то това значи, че ще плащаме един барел два пъти по-малко, отколкото през 2008“, каза Скарони.
Това, от своя страна, ще доведе до факта, че всяко италианско семейство ще харчи с 600 евро по-малко на година. Според Скарони цената на земния газ също се очаква да падне. Ени прогнозира спад от 30% в средните цени на газа.
„Комбинираното спадане на цените на петрола, бензина и земния газ означава, че в рамките на година всяко италианско домакинство ще спести по 1200 евро. Ще намалеят и разходите на индустриите“, допълни Скарони. Според неговите сметки се очаква те да спестят общо 50 милиарда долара, които могат да бъдат насочени за подпомагане на семействата, към фирмите и към държавната администрация. /Pronto Sofia