Жителка на Южна Африка от северозападната провинция, отпразнува следващия си рожден ден. Тя вече е на 128 години. Жената реши да сподели с всички тайната си за толкова дълъг, активен и щастлив живот, съобщава Daily Mirror.


Йоана Мазибуко е родена във ферма за царевица на 11 май 1894 г. Тя била най-голямото дете в семейството. Общо родителите й са имали 12 деца. И до днес освен Йоана са живи още трима нейни братя и сестри.

Жителката на Южна Африка смята, че е успяла да доживее до такава почтена възраст поради факта, че диетата й е съдържала много прясно мляко и див спанак. Това е нейната основна тайна за дълголетие. В същото време жената отбелязва, че днес диетата й се е променила доста.

Мазибуко сподели спомените си от живота в огромна ферма в старите времена. Дълголетничката дори разказа много забавна история за това как се е случило нашествието на скакалци. Те били лесни за хващане. Затова децата хванали насекомите и след това ги изпекли. Мазибуко отбеляза, че създавали впечатлението, че ядат истинско месо.

Африканката разказва за това, че е станала съпруга на вдовеца Ставан Мазибук. В същото време жената добавя, че вече не може да си спомни дори на колко години е била, когато се е омъжила. По време на брака им се раждат седем деца. Тогава станали щастливи баба и дядо, защото имали 50 внука, а след това и правнуци.

След смъртта на съпруга й Йоана започнала сама да си изкарва прехраната. Тя вършела разнообразна домакинска работа за тези, които притежавали големи ферми. Можела да глади дрехи или да чисти къщата. От 2001 г. Мазибуко започнала да се нуждае от болногледачка, така че такъв живее с нея до днес. За 20 години съвместен живот между жените се създала доста силна връзка.

За 128-ия й рожден ден властите подариха на Йоана диван. Освен това кметът на Матлосана Джеймс Цолела отбеляза, че трябва да се положат всички усилия столетничката все пак да попадне в Книгата на рекордите на Гинес.

Превод: БЛИЦ