Във Волгодонск, Ростовска област се разследва наказателно дело срещу 15-годишно момче. То е обвинено в педофилия (по чл. 132 от Наказателния кодекс, част 4, „Извършване на сексуални действия спрямо лице под четиринадесет години”). Наказанието по този член е лишаване от свобода от 12 до 20 г. 


Момчето е обвинено в това, че уж отвел настрана 6-годишно момиченце и я помолил да си съблече късите панталони. Когато момичето било открито, той, според обвинението, сам ги е свалил и докоснал с ръка гениталиите й. В същото време няма доказателства и очевидци за престъплението, Данил твърди, че това не се е случило. 
На улицата момчето, според майка му, винаги се разхожда с по-малкия си 3-годишен брат. Момичето от своя страна било объркано в показанията, не можало точно да назове деня и часа на престъплението, както и как е било облечено. Отначало тя казала, че момчето било само, след което признала, че все пак бил с по-малкия си брат.Санкциите на члена, по който е образувано наказателно дело срещу Данил, са изключително тежки. Обвинението в педофилия на дете е доста рядък и доста труден случай. По време на престъплението, в което е обвинен Данил, той е бил на 14, сега вече е на 15, но изглежда много по-млад и по характер не е като връстниците си, а е домошар. Характеристика от училището казва, че момчето е много дисциплинирано, съпричастно и мило.
Майката Кристина Солодовникова е сигурна, че синът й е невинен, а обвинението се основава само на показанията на момичето и от нейните думи няма доказателства и очевидци на престъплението (името и фамилията на непълнолетното момиче не са посочени в съответствие със съществуващите разпоредби).
 


В същото време майката на момичето (за която се твърди, че е била много разстроена) никога не е чувала подобни оплаквания от детето си и няма оплаквания от Данил. Наказателното дело е образувано по доклад на инспектор от ПДН, който съвсем случайно и при други обстоятелства е научил за факта на престъплението.Осъзнавайки, че ситуацията е трудна, семейството наело двама адвокати, момчето е убедено да се подложи на психофизичен преглед на полиграф или "детектор на лъжата".

Проверката на полиграфа показа, че момчето не е извършило деянията, за които е обвинено, но според Наказателнопроцесуалния кодекс резултатите от „детектора на лъжата” не се признават за доказателства. Използват се само по преценка на съда и следствието.


Резултатите от полиграфа

Проверката на полиграфа показа, че момчето не е извършило деянията, за които е обвинено, но според Наказателнопроцесуалния кодекс резултатите от „детектора на лъжата” не се признават за доказателства. Използват се само по преценка на съда и следствието Майката на Данил казва, че от няколко месеца детето й живее в постоянен страх и стрес с гривна на крака, без да разбира в какво е обвинен. "Самата ситуация, мисля, че е абсурдна. От самото начало всичко беше изградено върху думите на момичето. Без свидетели, без доказателства. Опитвам се да разбера какви са мотивите на следователя, защото делото се основава на нещо общо взето неразбираемо. Само от думите на едно момиче. Свидетелят преразказва думите на момичето – всичко е по думите на момичето. Момичето е малко на възраст, постоянно казва различни неща. Първо едно, после друго. Искам да се справя адекватно с тази ситуация, за да има справедливост. Утре това момиче ще измисли нещо друго и ще посочи с пръст някого и ще разбие нечий живот," казва майката на Данил. Детски шеги или тежко престъпление - кой казва истината в тази история не е известно със сигурност. Остава да се надяваме, че разследването не е безразлично към съдбата и на двете деца и ще бъде възможно да се възстанови надеждна хронология на събитията или приключенията, случили се с това момиче, и да се разбере какво е това: фантазия или сексуално насилие.

Превод: БЛИЦ