Около 20 души от българската изселническа общност в турския град Адана са загинали при разрушителното земетресение. Това каза за БНТ заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов. 

Той обясни, че в района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-ти век. Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност.

Както БЛИЦ съобщи Ахмед Ахмедов е и отговорник за кампанията на партията, която се състои в дарения и набавяне на стоки от първа необходимост за засегнатите от труса.  ДПС е в постоянна връзка с посланика на Турция в България, откъдето се вземат данни за нуждите на засегнатите хора.

Днес се изпращат три ТИР-а със събрани дрехи, одеала, печки и други нужни материали за пострадалите от земетресението в Турция.

Министерство на външните работи съобщи, че е намерено тялото на издирвания мъж с двойно гражданство в Искендерун

В неизвестност остава българката - 28-годишната Айлин от Кърджалийско. Тя е майка на две малки деца и живеела в една от най-тежко засегнатите провинции - Хатай.

Вчера тялото на едното й дете бе намерено под отломките на сградата, в която живеели. Когато научили за бедствието, роднините й пробвали да се чуят с нея, но тя не вдига телефона си.

Опитали да се свържат и със съпруга й, но без успех. По вчерашни данни тялото на съпруга ѝ Канмаз Мустафа също бе намерено.

Има разминаване в информацията от засегнатите райони, което е нормално в подобна ситуация, включително и заради разрушените комуникации.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук