Служители от нестопанската организация за изследване на океана OCEARCH откриха голяма бяла акула. Размерите на хищника са повече от впечатляващи: на дължина акулата достига 4,9 метра и тежи впечатляващите 942 кг.

Женската вече е получила името Унамаки, което преведено от езика на коренното население на Америка означава "земя на мъглата".

След като акулата била белязана и освободена, тя  се насочила на юг, към бреговете на Флорида, където предизвика много шум.Обезпокоени, местните жители са изразили притесненията си относно чудовищните  хищници, които плуват край брега.

От Комисията по дивата природа и рибата във Флорида потвърдиха, че по това време на годината към брега плуват най-много акули. Затова туристите и жителите на Източното крайбрежие не бива да предприемат рискови действия.

Властите обаче побързаха да отбележат, че нападенията на акули са по-скоро изключение от правилото. "Нападенията на акули като цяло са по-редки. Вероятността да ви удари мълния е 30 пъти по-голяма от тази да ви ухапе акула”, отбелязват от комисията.

Експертите от OCEARCH се надяват Унамаки да ги заведе до мястото, където ражда малките си и да им покаже неизвестни досега „развъдници за големи бели акули“, пише New York Post.

Превод: БЛИЦ