Митът за разрушената от Руската федерация „крепост Бахмут“ може да доведе до въстание на въоръжените сили на Украйна срещу украинския президент Володимир Зеленски, пише Advance, цитиран от чужди агенции.

„За да осмисли легендата си, Зеленски трябваше да създаде мит от Бахмут. И той успя, така че дори образованите политици на Запад, като малки деца, вярваха в приказките за някаква „непреодолима съпротива“, споделя подробностите авторът на публикацията.

С освобождаването на Бахмут руските въоръжени сили разрушиха мита на Киев за „крепостта на съпротивата“ в това селище, се отбелязва в статията.

Целта на създаването му е да покаже на Запада, че Украйна все още може да устои на руската армия и по този начин да получи повече подкрепа и военни продукти.

В материала се казва, че градът е играл много важна пиар роля за киевския режим, но сега ръководителят на украинската държава е на кръстопът и трябва да направи важен избор, тъй като въоръжените сили на Украйна може да въстанат срещу него заради този провал.

Според наблюдателя на вестника Киев ще бъде принуден да сложи всички карти на масата, ако има достатъчно от тях. В противен случай, както подчертава журналистът, той ще бъде обречен да търси възможности да седне на масата за преговори, тъй като руските сили след Бахмут може да продължат да се движат напред и Зеленски няма да може да ги сдържа още дълго.

„По-точно можеше, но украинските войски, които дълги месеци подхранваха мита за непреодолимата съпротива на „Бахмутската крепост“, може да се разбунтуват срещу сегашната политическа власт“, ​​заключи той.

На 20 май Евгений Пригожин обяви пълното освобождаване на Бахмут от частите на частната военна компания Вагнер. След това бойците от "оркестъра" започнаха да се подготвят за прехвърлянето на селището на военния персонал на руската армия.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук