Русия е на второ място в света по брой на заразени с новия коронавирус (COVID-19), но е регистрирала 10 пъти по-малко починали в сравнение с Великобритания, Франция, Италия и Испания. Мнозина се чудят: защо смъртността в страната е толкова ниска?

Критици обвиниха руските власти, че не съобщават коректно броя на жертвите, за да омаловажат мащаба на кризата, като намират, че е трудно да се повярва, че системата на здравеопазването на страната се управлява по-добре от тези в САЩ и Западна Европа.

Властите отрекоха да са фалшифицирали данните, като посочват, че отчитат само починали, чиято смърт е предизвикана пряко от коронавируса и че тъй като пандемията е дошла по-късно в Русия, тя е успяла да извлече поуки от опита на Западна Европа.

Според експерти демографските фактори също играят роля, включително това, че в Русия има много по-малко възрастни хора, които са особено уязвими към вируса, отбелязва "Франс прес".

Ето някои от причините Русия да е регистрирала много по-малко жертви, отколкото страните със сходни равнища на заразяване.

Русия към момента има 252 245 заразени, от които 2 305 са починали. Това я поставя само зад САЩ по брой на заразените, но на 18 място в света по общ брой на починалите и на 58 място по жертви на 1 млн. жители.

Някои поставят под въпрос данните, след като числата, публикувани тази седмица, показаха увеличение на починалите през април в Москва над броя, регистрирани като свързани с коронавируса.

Данните показват, че Москва е регистрирала общо 11 846 починали миналия месец, увеличение с 1 841 спрямо април миналата година, но само 639 починали от коронавирус.

Градските здравни власти вчера отрекоха всякакви манипулации, като изтъкнаха, че "сравняването на смъртността на месечна база е неуместно и не е очевидно доказателство за каквато и да тенденция".

Всъщност в Москва е имало подобно увеличение на смъртността през януари 2019 г., март 2018 г. и януари 2017 г.

А най-важното според градската управа било, че методът на Русия за регистриране на жертви от коронавирус се различава от използвания в някои други страни.

Някои страни отчитат всеки, който е умрял, докато е бил заразен, в общия им брой починали, други включват случаи, при които се подозира, че вирусът е изиграл роля, а някои отчитат само жертвите, пряко причинени от усложнения от вируса.

Русия е на консервативния край на скалата и приписва жертви на коронавируса само когато смъртта може да бъде пряко свързана, най-често чрез пневмония.

"Ако някой умре от сърдечен удар, но е бил диагностициран с COVID-19, официалната причина за смъртта му ще бъде инфаркт", отбеляза Сергей Тимонин, демограф от Висшето училище по икономика в Москва, като добави: "С други думи, не всички починали от онези с коронавирус ще бъдат регистрирани като жертви на коронавируса."

Здравните власти в Москва заявиха, че при аутопсии, извършени на починали, за които се подозира, че са били заразени с коронавируса, 60 процента са умрели от други причини, като инфаркт и инсулт, рак и други терминални заболявания.

Русия има едно от най-високите равнища на тестване за наличие на коронавирус в света, като досега са извършени около 6 млн. теста.

Така че, въпреки че общият брой на заразените е много голям, почти половината от регистрираните заразени - 46,5 процента - са сред хората, които не показват никакви симптоми.

Властите твърдят, че големият брой тестове също е позволил на властите да идентифицират и изолират повече хора с вируса, което помага да се предотврати разпространението му към хората, изложени на риск.

Продължителността на живота в Русия се срина след падането на Съветския съюз, като почти заличи поколението, което в други страни е най-силно засегнато от вируса.

Само 14,6 процента от руснаците са на възраст над 65 години, в сравнение с 23 процента в Италия и 19,3 процента в Испания.

В Италия хората над 70 години представляват 39 процента от потвърдените случаи на вируси и 79 процента от смъртните случаи. В Испания това е 50 процента от хоспитализациите и 86 процента от смъртните случаи.

Русия все още не е публикувала такава статистика за цялата страна, но в Москва тези на възраст над 65 години са съставлявали едва 16 процента от случаите от 1 май.

Страната също има много по-малко възрастни хора в домове за грижи, които са се превърнали в точки за инфекции и смърт в много страни.

Русия преброи едва 290 000 места в официално регистрираните домове за грижи през 2018 г. за население от 146 милиона. През 2015 г. Франция имаше около 700 000 души в домове за население от 67 милиона. От 27 000 смъртни случая на вируса във Франция 10 000 са били в домове за грижи.

Русия казва, че друга причина за по-ниската му смъртност е, че виждайки какво се случва на друго място, преди инфекциите да скочат, тя успя да адаптира своите болници към вируса навреме.

Медицинските работници изразиха опасения относно оборудването, включително липсата на защитно оборудване за персонала и новите вентилатори, които бяха обвинени в смъртоносни пожари в болниците в Санкт Петербург и Москва.

Властите обаче успяха бързо да превърнат болниците и клиниките в центрове за лечение на вируси, като броят на леглата за заразените нараства от 29 000 на над 140 000 в рамките на няколко седмици. Към 13 май около 30 процента от леглата все още са на разположение.