Кувейтският вестник Al-Jarida с позоваване на „източници в разузнаването” и „военни експерти” съобщи, че Израел съвместно със САЩ подготвя масирани въздушни удари по ирански обекти в Сирия, за което трябва да попречи на средствата за РЕБ.
Кувейтският източник съобщил, че на територията на САР Иран разполага обекти, които представя за граждански, макар те да притежават твърде военен потенциал. Например в някои сгради са произвеждани части за много точни ракети. Това е отдавнашна практика на Иран, използвана и на нейна територия. Израел обаче не е съгласен с това положение, затова е готов да нанесе въздушни удари. В това начинание очакват подкрепа от Щатите.
 

Това по всяка вероятност не отговаря на истината. Иран залага в производството не на системи за ПВО, а на апаратури за РЕБ (радиоелектронна борба). Иранските технологии в този клас въоръжения през последните десетилетия съществено напреднаха. Доказателство е инцидентът, при който Иран овладя управлението на безпилотен самолет във въздуха и го приземи на свое летище. Израел иска да спре Иран именно в тази област.
 
В придобитата от кувейтския вестник информация може да има нещо вярно. САЩ не искат войната в Сирия да спре и Израел им е „удобен помощник”. Ако обаче израелските сили срещнат съпротива от страна сирийските или иранските сили на територията на Сирия, американците едва ли ще вземат участие в бойните действия, счита Al-Jarida.
 
Превод и редакция: БЛИЦ