Израелският министър на разузнаването Израел Кац обяви, че е наясно, че Иран строи оръжейни заводи в Ливан. "Разполагаме с информация, че Иран строи модерни ракетни заводи в Ливан, като искам да подчертая, че сме прокарали нова червена линия и няма да им позволим да правят това на каквато и да е цена (за Израел)", подчерта Кац, цитиран от "Аарец".

Запитан дали Израел вижда посещението на лидер на иракска милиция в южната част на Ливан като опит на Иран да изпрати послание на Израел, Кац коментира, че Иран няма нужда да изпраща послание, добавяйки, че Израел знае точно какво вършат иранците в региона.

На въпрос дали Израел ще бомбардира ракетните заводи в Ливан, Кац отсякъл: "Да. Ние също така ще действаме военно и ще ги спрем, както се случва в Сирия."

"Колкото по-точни стават ракетите на "Хизбула", толкова по-силен и по-масиран ще бъде ударът на Израел. Този път цялата територия на Ливан ще бъде цел", заплаши Израел Кац.

Имайки предвид Втората ливанска война, която Израел води срещу "Хизбула" през 2006 г., Кац добави: "Това, което се случи през 2006 г., ще бъде пикник в сравнение с това, което можем да направим. Спомням си, че саудитски министър каза, че ще изпрати "Хизбула" обратно в пещерите им в Южен Ливан. Аз ви казвам, че ще върнем Ливан в Каменната ера".

"В същото време, ние не искаме война и нямаме никакъв интерес да унищожим Ливан, но няма да приемем нападение на Ливан срещу нас", посочи още израелският министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!