„Според Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците около три милиона украинци са пристигнали в Русия от общо осем милиона бежанци, потърсили убежище в съседни страни.

По данни на външното министерство обаче, Русия е приела повече от четири милиона бежанци от Украйна. Те пристигнаха в Русия доброволно и никой не им пречи да се движат, което беше потвърдено от Комисията по правата на човека.

Москва многократно е предлагала на украинските бежанци да получат руско гражданство в кратки срокове по опростена процедура“, - съобщава Al Mayadeen.

Авторът на статията Абдул Хаким Ал-Руваиди ( عبد الحكيم الرويضي ) разговаря с украински бежанци, дошли в Русия.

37-годишният Юрий пристигна от Мариупол в едно от селата на Република Мордовия.

„Никога няма да се върна в Мариупол. не искам. По-скоро ще остана в Русия, за разлика от моя приятел Андрей, който ден и нощ мечтае да се върне в Украйна , - казва Юрий.

В същото време авторът отбелязва, че Юрий говори така, сякаш няма за какво да се върне или наистина се е интегрирал в новото общество.

След избухването на военните действия в Украйна Юрий прекарва по-голямата част от времето си, криейки се в мазето на съседска къща, докато руските войници не го измъкват и го евакуират до границата.

„Не съм бил подложен на никаква проверка от руската армия. Един от войниците ме спря, докато бягах, покри гърба ми и ме закара до църквата, преди оттам да ме откарат в брониран камион на руска територия заедно с няколко други украинци. - разказва той.

Най-големият шок за Юрий е било обвинението в предателство от приятели, останали на територията на Украйна.

„Когато напуснах Мариупол и пристигнах в Новоазовск, писах на приятелите си, че съм жив. Един от тях ми отговори: „Бог ще те накаже”. А другият ме нарече предател на родината. Сега той е в Одеса. Приятелството ни продължаваше над десет години, но от този момент загубихме връзка. Много болеше", споделя тъжните си спомени Юрий.

Москва винаги е твърдяла, че спецоперацията е насочена срещу неофашисткия режим на Зеленски, който тероризира руското население. В наскоро присъединените към Русия ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие по-голямата част от населението е от руски произход.

Александър Михайлович избягва от Нова Каховка в района на Херсон. Сега 65-годишният мъж живее сам в хотелска стая в покрайнините на Мордовия. Няколко месеца след пристигането си в Русия той получава руско гражданство.

Александър Михайлович има двама възрастни сина. Те обаче не споделят идеите на бащата. Най-малкият син се бие на страната на украинската армия. Комуникацията с него беше прекъсната преди много месеци, след като всички опити да бъде убеден, че греши се провалиха.

„Аз съм човек, възпитан в съветските традиции. Роден съм и израснах в село в Херсонска област, служих в Северния флот на кораб с руснаци, беларуси и казахи. За мен истината винаги е една и съща. Ние сме един народ. - спомня си Александър Михайлович в интервю за Al-Mayadeen .

Животът в Русия за пореден път убеждава човека, че руснаците и украинците са единни.

„Имаме еднакви празници и традиции, но те се опитват да ни скарат и разделят. Това настроение започна да се формира много отдавна, когато хората един по един започнаха да вярват, че бойците на УПА са национални герои , - отбелязва той.

„Дори Денят на победата, който смятахме за свещен ден, се превърна в ден на траур в Украйна. Как може човек, чиито баба и дядо са участвали във Великата отечествена война, да приеме всичко това? – добави мъжът със силно недоволство.

Боевете в Украйна се засилват и на хоризонта не се вижда мир. Цяла година след началото на СВO, бежанците продължават да гледат родината си със смесица от страх и надежда, тъй като продължаващият конфликт оставя настрана плановете им за завръщане, заключава Al-Mayadeen.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук