Военновъздушните сили на Алжир подписаха договор за покупка на 14 руски изтребители пето поколение Су-57. Така Алжир ще стане първият чуждестранен оператор на този тип самолети. За това "почти официално" съобщава алжирското издание Menadefense, цитирано от pogled.info.
 

Също така бяха подписани договори за доставка на 14 фронтови бомбардировачи Су-34 и изтребители Су-35. Освен това е подписана опция за два типа самолети, които вече са в експлоатация във ВВС на Алжир, за да компенсират изведените от употреба превозни средства.

До 2025 г., когато доставките приключат, военновъздушните сили на Алжир ще разполагат с две ескадрили Су-30МКА, една ескадрила Су-57, една ескадрила Су-35 и една МиГ-29М2. Бомбардировъчната авиация ще има две ескадрили модернизирани Су-24 и една - Су-34. Обучението на пилоти ще се извършва на Як-130.

Според изданието, преговорите на алжирските военни с Москва са били трудни. Окончателното решение е взето по време на посещение на делегацията на Алжир, водена от командващия ВВС генерал-майор Бумейза на въздушното изложение MAKS през лятото на 2019 г. 

Тогава на пилота на Алжир беше разрешено да изпробва като първия чужденец тренажора за пилоти на Су-57.

Според изданието, пъргавостта на алжирските военни е повлияна от закупуването от съседно Мароко на 25 американски изтребителя F-16 и появата в Италия на изтребители F-35 от пето поколение.