37-годишната Елизабет Шнайдер от Сиатъл, Вашингтон, успя да оздравее след заразяване с новия коронавирус и разказа какви са ранните симптоми на заболяването.

Шнайдер, която има докторска степен в областта на биоинженерството, каза пред „Франс прес”, че разказва своята историята, за да „даде малко надежда на хората”. Тя, както и 80% от останалите случаи, е била с леки симптоми.

Останалите случаи, които са изисквали хоспитализация, са свързани с хора над 60-годишна възраст и пациенти с диабет, сърдечни и белодробни заболявания.

Американката разказва, че на 25 февруари е почувствала първите симптоми, които наподобявали грип. Те се появили 3 дни, след като била на парти. По-късно още пет човека, които били на същия купон, били диагностицирани с коронавирус.

„Събудих се и се почувствах отпаднала, но това не е нещо повече от онова, което обикновено чувствате, когато сутрин трябва да станете от леглото и да отидете на работа. Освен това през уикенда бях много заета”, разказва Шнайдер.

По обед вече имала главоболие, температура и болки по цялото тяло. Това й било достатъчно, за да се прибере вкъщи по средата на работния ден. Малко по-късно заспала, а когато се събудила посред нощ, била с 39,4° температура.

"И в този момент започнах да треперя неконтролируемо -  имах втрисане и изтръпване в крайниците, и това леко ме притесни",  казва още тя.

Шнайдер погрешно предположила, че няма COVID-19, тъй като обичайните симптоми – кашлица и недостиг на въздух, липсвали. Когато отишла на лекар, я посъветвали да си стои вкъщи, да си почива и да пие повече течности.

Започнала да подозира, че е лепнала нещо сериозно, заради социалните мрежи. Един от приятелите й във Фейсбук написал, че няколко хора от партито, на което била и тя, са с подобни симптоми. Лекарите обаче не им направили тест за коронавирус, защото нямали общите признаци.

На 7 март й съобщили лошата новина, че тестът й за коронавирус е положителен. Симптомите й практически били изчезнали, когато й поставили диагнозата. Местните здравни власти й казали да си остане вкъщи не по-малко от 7 дни след появата на симптомите или до 72 часа след изчезването им.

Седмица, след като се е почувствала по-добре, Шнайдер вече излиза навън, но все още избягва големи събирания и продължава да работи от вкъщи.

Тя се надява нейният пример, който вероятно ще е типичен за по-голямата част от случаите, да може да успокои останалите и да им вдъхне кураж.
 
Превод: БЛИЦ