Диана Санчес от Денвър, Колорадо, съди служителите в окръжния затвор и шерифа, защото е трябвало да роди бебето си в затворническа килия, съвсем сама и без медицинска помощ, съобщава BBC.

Тя твърди, че била принудена да роди бебето си „на студената и твърда пейка, на метър от тоалетната“ в окръжния затвор. Според Диана Санчев полицейските служителите знаели, че е бременна, но я игнорирали, пишат Господари.ком.

От своя страна служителите твърдят, че са изпълнили напълно своя законов и морален дълг и са действали адекватно.

26-годишната Санчес била задържана на 14 юли 2018 г., по обвинение за кражба на самоличност.

Тя уведомила служителите в ареста, че е бременна в осмия месец. На 31 юли Санчес говорила с надзирателите и с медицинските сестри и "поне осем пъти им казала, че изпива контракции".

Следващите пет часа жената била оставена съвсем сама в килията си със силни родилни болки, без медицинска помощ.

"Медицинскате сестра ме прегледа, след като водите ми изтекоха, но ми подаде само абсорбираща подложка и не се обади на спешна помоща за линейка", споделя Санчес.

„Това, което трябваше да бъде един от най-щастливите дни в живота ми, се превърна в ненужен тормоз, болка и унижение. Това ми остави много тежка емоционална травма", разказа още младата майка.  

Говорителят на шерифа в Денвър (DSD) заяви пред BBC, че се предоставя цялостна медицинска помощ и в двата затвора, а "лишените от свобода получават специализирана медицинска грижа".

"Съпричастни сме към всяка бременна жена, която е в затвора, включително и към г-жа Санчес. Тя беше в медицинско отделение и под грижите на медицински специалисти от Денвър по време на раждането", твърдят от службната на шерифа.

Видео на раждането от камерата в килията показва каква е истината и какво се е случило във въпросния ден, а по случая е започнало разследване.