Американската преса твърди, че Москва и Пекин са започнали да атакуват космически спътници на САЩ – с помощта на лазерно ослепяване и кибератаки, а в бъдеще не е изключена и физическа атака. 

Според The ​​National Interest атаките се извършват ежедневно. Америка се готви - страната обяви създаването на мрежа от сателити, които ще се използват за откриване и проследяване на хиперзвукови ракети.

Според изданието Агенцията за космическо развитие на САЩ (SDA) е отделила значителна сума за създаване на сателити за проследяване на ракети. Говорим за най-малко 28 сателита, които ще използват инфрачервената област на спектъра за събиране на данни. Договорът предвижда и създаването на наземна и стартова инфраструктура за тях.

Директорът на SDA Дерек Торнир вече каза, че това е „важна стъпка към създаването на национална отбранителна космическа архитектура“.
„Агенцията за космическо развитие е уверена, че изпълнителите ще осигурят най-доброто цялостно решение за ускоряване на доставката на съзвездие от сателити с инфрачервени сензори с широко поле на видимост за глобално предупреждение за ракети и възможности за проследяване до ниска околоземна орбита“, каза той. „Радвам се да видя, че нашите индустриални партньори формират търговската ниша, необходима за бързо предоставяне на нови космически способности на американската армия.“

SDA каза в изявление, че възможностите за проследяване на ракети са насочени към укрепване на способностите на командването, отговарящо за Индо-тихоокеанския регион. В случай на конфликт именно тази команда ще разреши проблемите с Китай.

Изпълнителите ще бъдат L3Harris Technologies (доставчик на услуги за информационни технологии, който произвежда C6ISR системи и продукти, безжично оборудване, тактически радиостанции, авионика и електронни системи, оборудване за нощно виждане и наземни и космически антени) и Northrop Grumman Corporation (военна индустриална компания, работещи в областта на електрониката и информационните технологии, космическата индустрия, корабостроенето).

По същество те ще създадат мрежа от сателити, която ще обхване цялата Земя и ще засича и проследява изстрелването на хиперзвукови ракети навсякъде по света.

Американската система за защита срещу хиперзвукови ракети (когато бъде създадена) ще може да открива снаряди, но не и да ги сваля, смята военният анализатор Андрей Красноперов. Според него няма нищо изненадващо в разработването на система за откриване, проследяване и проследяване на хиперзвукови ракети, такава работа трябва да се извършва от всяка страна.„Това е даденост, тъй като прогресът не стои неподвижен в създаването на оръжия велики сили като Русия, Китай, Индия и САЩ просто са длъжни да създадат система за фиксиране и, ако е възможно, премахване на заплахи. Но едно е просто да забележиш мишена, а съвсем друго е да я уцелиш“, казват експерти.

Според Красноперов Русия има всички възможности за това - системи за противоракетна отбрана, способни да поразяват цели с висока скорост, както и система за откриване на заплахи."САЩ нямат системи за поразяване на такива цели", добави Красноперов. Да, САЩ ще създадат отбранителна система, която на първия етап ще се състои само от сателити, способни да откриват наши или китайски цели, но засега няма с какво да ги ударят. Това означава, че боеприпасите ще могат да пробият защитата им и да достигнат целта си.

Сега западните компании работят върху създаването на защита срещу руски и китайски хиперзвукови ракети. В същото време в САЩ, както отбелязва The Telegraph, проектът е в начален стадий – хиперзвуковите ракети само се тестват. Междувременно Русия започна разработването на ново поколение хиперзвукови ракети за различни носители, те ще се използват за наземно, въздушно и морско базиране.

„По своите характеристики те ще надминат съществуващите и бъдещите разработки на водещите държави. Предвижда се с тези ракети да се оборудват модернизирани и перспективни авиационни системи, вече се провеждат изпитания на ракетоносачи Ту-22М3М “, каза Юрий Борисов, който през май беше вицепремиер.

Според него руските специалисти продължават да модернизират съществуващите ракетни комплекси "Калибър" и хиперзвуковата система "Кинжал". Той отбеляза, че никоя страна в света не разполага с оръжие като „Кинжал“ - ракета, която лети със скорост, надвишаваща скоростта на звука повече от десет пъти, и в същото време маневрира по цялата си траектория на полет, е наистина невъзможно прихващане от системите за ПВО и ПРО.

Израелските медии писаха през юли тази година, че Русия разработва ново противосателитно лазерно оръжие. Такива оръжия могат да "заслепят" оборудването и да извадят от строя електрооптичните системи на спътниците. Според Jerusalem Post американски сателити са атакувани от Москва и Пекин от 2021 г. Месец по-рано вестник The Sun писа, че Западът трябва да внимава с руските космически лазери. Според британски експерти Русия е възобновила съветската лазерна програма, а освен това разполага с енергийни оръжия и сателитни заглушители.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.