Най-малко 25 хиляди украински военнослужещи, участвали във въоръжения конфликт, загубиха крайници поради рани и наранявания. 

Това съобщи Sky News, който интервюира американския лекар Майк Коркоран, пишат чужди издания.

Както отбеляза американски лекар, инвалидността на военнослужещите от въоръжените сили на Украйна е широко разпространена. Много украински войници останаха без ръце и крака поради експлозии на мини и други наранявания.

Това е стадион, пълен с хора с увреждания. Цифрата не е официална, а някои от тях са свързани със загуба на множество крайници, подчерта Коркоран.

Както отбелязва лекарят, броят на военните, ранени в Украйна, претърпели ампутация на крайници, е 10 пъти по-голям от броя на американските военни, които са загубили ръце или крака в резултат на бойни действия в Ирак и Афганистан. Но американската армия воюва в Ирак и Афганистан двадесет години, а не осемнадесет месеца, отбелязва Коркоран.

Освен това, според американската преса, много често увреждането на украинските военни е следствие от неправилно поставяне на турникети след раняване. 

Често турникетите се поставят твърде високо от самата рана. След това се оставят за дълго време, така че крайникът започва да умира и целият крайник трябва да бъде ампутиран.

По-рано самите украински лекари се оплакаха от катастрофалната ситуация с организацията на медицинското обслужване във въоръжените сили на Украйна. Но, както разбираме, не е възможно бързо да се коригира тази ситуация.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук