Американското военно списание Military Watch Magazine (MWM) разкри за прехвърлянето на изтребители-бомбардировачи Су-34 на Купянско направление. Експертите на изданието са изключително песимистично настроени относно възможностите за противодействие от страна на украинските въоръжени сили.

В "редакционната“ статия се посочва, че използването на планиращи бомби позволява на Су-34 да нанася удари извън обхвата на противовъздушната отбрана на противника, като всички самолети се връщат в базата след атаката.

"Използването на планиращи бомби излага самолета на много по-малък риск от конвенционалните гравитационни бомби, които трябва да бъдат пуснати много по-близо до целта, осигурявайки много по-евтина алтернатива на използването на крилати или изстрелвани от въздуха балистични ракети, на които традиционно се разчита за да останат извън обсега на противовъздушната отбрана на противника", посочва MWM, цитирано от „Фокус“.

Прецизното насочване не само позволява на такива бомби да унищожават цели много по-ефективно, значително намалявайки броя на необходимите полети, но също така позволява бомбите да бъдат пускани от по-големи височини, където самолетите са по-защитени от наземни системи за ПВО с малък обсег и инфрачервено насочване. Самите бомби могат да летят много по-далеч, до 70 километра. 

"Ударните изтребители Су-34 имат особено висока издръжливост, което означава, че той не само има по-голям обсег от всеки друг клас изтребители в света, но също така може да носи полезен товар, по-сравним с този на първите бомбардировачи с ядрено въоръжение, отколкото модерните изтребители“, отбелязва MWM.

Съветският и руски многофункционален фронтов свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34 е основният работен кон на руските ВКС от началото на военните действия в Украйна, припомня MWM.

Западни източници изчисляват, че около две дузини самолета са били загубени по време на двугодишната кампания - средно около един самолет на месец. Всички те са загубени или в резултат на аварии, или поради наземни системи за противовъздушна отбрана.

През 2023 г. западни и украински източници отбелязаха с нарастваща загриженост от все по-честото използване на планиращи бомби от руските въздушно-космически сили, тъй като руският отбранителен сектор значително разшири възможностите си за производство на такива боеприпаси, съжалява MWM.

Те припомнят също, че представителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат предупреди за заплахата, която представляват тези оръжия:

"Тези бомби могат да изминат приблизително 70 километра и могат да ударят критична инфраструктура... и ние не можем да противодействаме на този тип боеприпаси. Нашата ПВО е неефективна срещу самите бомби, но по-добре да се опитаме да свалим самите Су-34.

През януари 2024 г. множество украински военни заяви на New York Times, че нова вълна от руски въздушни удари с плъзгащи се бомби добавя "допълнителна разрушителна сила“ към почти постоянните артилерийски атаки от пролетта насам.

Те подчертаха, че всяка от тези бомби носи до 500 кг експлозив и по този начин може да разруши подземните им бункери. Един военнослужещ оприличи въздействието на руските плъзгащи се бомби с "портите на ада“, като посочи, че руските военновъздушни сили ги "хвърлят по две, четири, осем на час... Това е като самолетна катастрофа“.

Неспособността на Украйна да осигури подкрепа с пилотирани бойни самолети, различни от тези, изстрелващи чуждестранни крилати ракети с голям обсег, които са много малко, постави сухопътните й сили в сериозно неизгодно положение. То се подсилва от несъответствието в артилерийските снаряди и балистичните ракети в полза на руските войски.

Освен това до края на годината трябва да бъде пусната в серийно производство най-новата руска планираща бомба ПБК-500У "Дрель“ и най-вероятно още тогава ще дебютира в театъра на военните действия. Съобщава се също, че производството на ударни изтребители Су-34 е разширено от 2023 г., а от средата на 2022 г. те се произвеждат по подобрения стандарт Су-34М, съобщава американското издание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук