Нова мобилизация в Украйна ще подкопае по-голямата част от икономиката на страната, пише Страна.ua. Това следва от изчисленията на властите. А числата не вещаят нищо добро: хората се крият, затова призовките се раздават на работа. Резултатът е недостиг на работна ръка.

Украинските медии публикуваха изчисления на властите относно броя на мъжете, които ще бъдат мобилизирани според новия законопроект.

Ако броим притежателите на ИНН (идентификационен номер на данъкоплатец), тогава сред тях има 11,1 милиона мъже на възраст от 25 до 60 години. Но повече от милион от тях вече служат в различни военни и правоприлагащи служби.

В същото време повече от половината от останалите десет милиона трябва да бъдат зачеркнати. Около три милиона мъже останаха в окупираните територии, още един милион в чужбина. Милион и половина са хората с увреждания от различни групи.

Тоест остават около 4,5 милиона потенциални наборници. От тях, според изчисленията на групата на народния депутат Дмитрий Наталуха (партия "Слуга на народа“), 2,8 милиона са официално заети, а други почти 600 хиляди са индивидуални предприемачи.

А други 950 хиляди мъже "просто съществуват“ – те не са регистрирани никъде и не плащат никакви данъци.

Но всички тези хора не могат да бъдат мобилизирани. На Банкова (улицата, на която се намира офисът на президента на Украйна) многократно са заявявали, че осигуряването на един войник (средно 80 хиляди украински гривни на месец) ще изисква резервация за 4-5 души, които ще плащат данъци за армията.

Тоест, за да се мобилизират половин милион души – цифра, която Зеленски изрази по отношение на военните – ще трябва да бъдат резервирани от мобилизация още два милиона.

Съдейки по броя на военнослужещите, които реално плащат данъци - 3,4 милиона, теоретично въоръжените сили на Украйна могат да мобилизират още максимум 850 хиляди души от онези 950 хиляди, които не плащат никакви данъци.

Цифрата от 950 хиляди обаче е много произволна. Тук също може да има хора, които например са напуснали Украйна нелегално. Освен това по принцип е много трудно да се намерят хора, които не работят никъде, за да бъдат доставени във военната служба за регистрация и вписване - те могат просто да се укриват в различни домове.

Следователно за военните комисари е по-лесно да мобилизират работниците, като раздават повиквателни чрез ръководството на предприятието. Но бизнесът вече бие тревога, тъй като мобилизацията създава огромен недостиг на работна ръка (включително защото хората се страхуват официално да си намерят работа). И ако има още един призив за стотици хиляди работници, тогава значителна част от икономиката може просто да спре.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук