В Дейр ез-Зор войната още не е завършила, независимо от гръмките изявления за пълна победа и гръмките спорове между Русия и коалицията на САЩ коя от страните да присвои за себе си победата в Сирия, пише svpressa.ru. Остатъците от ИД все още се съпротивляват отчаяно и, според експерти, вероятно това ще продължи поне още два месеца.
Сирийската правителствена армия и Сирийските демократични сили оказват натиск срещу терористите практически в един район край Ефрат, макар да не действат съвместно или поне съгласувано. Например тези дни в околностите на Абу Кемал бомбардирала руската авиация, а малко по-късно своите бомби хвърлили самолети на Коалицията на САЩ.
 

Това обаче заплашва с редица неприятни последствия. Засега изострените ситуации са избегнати, но воденето на война изобилства с непредсказуеми случайности. Друго последствие може да доведе до задълбочаване на конфликта между Москва и Вашингтон. Ако засега се изхитряват да бомбардират един град , без да са партньори в операцията, то утре някой може да изпрати своите сили в контролирана зона от другата страна.
 
Видимо Москва и Вашингтон се стараят да се изпреварят една друга, като непрекъснато говорят за своята изключителна роля в унищожаването на ИД. Всеки иска да си присвои победата, но в това противопоставяне не трябва да се преминават определени граници, пише svpressa.ru. И без това за бъдещето на сирийската военна операция не може да се говори със 100-процентова увереност.
 
Според турския военен експерт Ендер Имрек, остатъците от терористите ще потърсят „чадър” на границата с Израел, който винаги ги е покровителствал, но и там ще бъдат унищожени до два месеца.
 
Според Ендер, кюрдите не са заинтересовани от война с Русия, те вече не получават средства и оръжие от САЩ и не могат да започнат война с Асад, в която ще се намеси и Турция. Асад иска да се избави от кюрдите и вероятно иска война с тях, но РФ го сдържа. Както се казва в пиеса на Шекспир: Мавърът е свършил своето дело, Мавърът следва да се оттегли (Отело).
 
Кюрдските Отряди за народна самоотбрана останали почти без пари. Тяхното „членство” в Сирийските демократични сили не устройва другите членове и това поражда отчуждение сред войниците. Така започва разколът.
 
Някои лидери на арабски отряди вече преминали на страната на Русия и на Асад. Неотдавна така направи полевият командир Абу ил-Маджда Рафия – бивш командир на отряди в Сирийската свободна армия, а след това командир в Сирийските демократични сили.
 
Някои кюрди също последваха примера на Рафия. Недалеч от Абу-Кемал кюрдски отряд се предал в плен на сирийската армия. Ако в този процес участва Русия, то от него може да се извлече полза. Тогава на всички ще стане по-лесно да се договарят с Русия като предвидим партньор.
 
Превод и редакция: БЛИЦ