Алексей Арестович, съветник на украинския президент Зеленски, заяви в интервю за Politeka, че Украйна може да атакува групи от руски войски на територията на окупирания Крим с далекобойни ракети, пише УНИАН. 

Водещият попита Арестович дали САЩ смятат Крим за украинска територия, когато става въпрос за обхвата на ударите в отговор на руските атаки. На което той каза: "Крим е наш. Украински. И те (американците - бел. ред.) знаят това. Следователно ракетите ни ще полетят към Крим, ако има такава нужда."

Убийци на Кримския мост: Какво могат US ракетите HIMARS, които ще пристигнат в Украйна 

Освен това Арестович твърди, че Украйна вече е извършила атаки срещу руски войски на полуострова по време на тази война. "Дори това не е главният въпрос. Ще ви кажа малка тайна, ние вече бомбардирахме Крим. И много успешно", обясни Арестович.

Той не се съмнява, че в бъдеще международните партньори ще прехвърлят и ракети с обсег до 300 км в Украйна.

БЛИЦ припомня, че президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна, който включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи HIMARS. Те могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

По този повод държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Киев e обещал на Вашингтон да не използва модерните системи за атаки в Русия.

От своя страна, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че доставката на американски модерни ракетни установки за Украйна повишава риска от въвличане на "трета страна" в конфликта.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!