В Иран арестуваха бившия президент Махмуд Ахмадинеджад за подкрепа на протести по време на визита в Шираз, съобщава вестник Al-Quds Al-Arabi, който се позовава на източник в Техеран. По информация на изданието, властта е одобрила ареста на бившия президент заради изявлението на Ахмадинеджад в Бушер, което бе оценено като "подстрекателство към безпорядък".

В четвъртък Ахмадинеджад разкритикува действащия президент Хасан Роухани и неговото правителство пред жители на града. Той ги обвини в отдалечаване от проблемите на народа, "лошо управление" и присвояване "монополите на общественото богатство".

По информация на изданието, арестът на политика е станал с одобрението на върховния лидер на републиката Аятоллах Али Хаменей.

Консерваторът Ахмадинеджад беше президент два поредни мандата - от 2005 до 2013 г. През 2009 г. в страната имаше протести след неговата повторна изборна победа.

В големите градове на републиката от 28 декември има масови протести. Демонстрантите искат от властта да подобри икономическата ситуация.

В Техеран смятат, че протестите са свързани както с вътрешните проблеми, така и с подстрекателство от страна на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия. Жертви на безпорядъка са станали най-малко 20 души, а стотици са задържаните.

Малко по-късно стана ясно, че иранските власти са задържали главните организатори на протестите, които не стихват в различни градове на страната от края на 2017 г. Болшинството от по-рано задържаните са освободени, съобщи телевизия Press TV, позовавайки се на представител на полицията.