Австралийски археолози откриха напълно нов начин за погребване на тела в древен Египет. Ново проучване разкрива, че специалистите са изровили „кална мумия“. Този метод на погребение включвал поставяне на тялото на починалия в специална глинена обвивка.

Към днешна дата тази мумия е първата, която е погребана по този начин. Учените я изследвали с помощта на компютърна томография. Това откритие е направено по време на изследването на мумията, която е била в музея на Университета в Сидни. Тя е дарена на музея от сър Чарлз Никълсън.

Тази мумия е изследвана за първи път през 1999 г., но по това време експертите предположили, че глинената обвивка може да действа само като защита. Но, както било възможно да се установи по-късно, това бил един вид глинен саркофаг. Върху глината експертите открили името Меруа. Жената умряла около 1000 г. пр. н. е.

Интересен момент бил, че тялото не принадлежало на Меруа. Всъщност в саркофага била жена, която починала на 26-35 години. Сканирането също така разкрило, че между двата плътни слоя на платното имало допълнителен слой мръсотия, старателно смесен със сламата.

Превод: БЛИЦ