Експертите са открили 28 гробници, както и руините на четири къщи на археологическия обект Арслантепе, който се намира в древния град Мелиду в източна Турция. 

Гробниците са изследвани не само от местни, но и от италиански археолози. Отначало смятали, че възрастта им е приблизително 1000 години. Руините се оказали многопо-стари - може да са на повече от 5500 години, съобщава Daily Sabah.

Арслантепе се използва като селище от дълго време. През 5-6 век от н.е. това е било римско село, а след известно време се е превърнало във византийски некропол. По време на разкопките в този регион експертите откриха първата канализационна мрежа в света. Също много невероятно откритие беше дворец, построен от кирпичени тухли. Освен това са открити над две хиляди различни печати.
Следващите разкопки започнаха само преди няколко седмици. В тях участваха само 55 души. Доцент Франческа Балоси Рестели, след новите находки, заяви, че включването на района в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство е най-правилното решение.

Експертите смятат, че в Арслантепе все още ще могат да бъдат намерени много артефакти от различна възраст, тъй като разкопките ще продължат към вътрешните части на откритите къщи.

Превод: БЛИЦ