Журналистите от аржентинското издание на Кларин обърнаха внимание на видеоклипа на руското Министерство на отбраната, посветен на обучението на умения за подводно шофиране от екипажите на танкове Т-72БЗ по време на ученията на Централния военен окръг през юли 2020 г.

По време на ученията в района на Оренбург, на видеоклипа, който е публикуван в канала на YouTube на Министерството на отбраната, екипажите на руските танкове Т-72Б3 отработиха своите умения за подводно шофиране, като счупиха водна преграда на дълбочина до пет метра.

"Удивително е как боен танк напълно изчезва под водата, а след това се появява на отсрещния бряг и продължава да изпълнява задачата, сякаш нищо не се е случило", пише изданието.

Според авторите на материала „шокиращото видео“ на руското отбранително ведомство е „просто впечатляващо“.

Авторите на статията посочиха, че с помощта на "структурни промени и иновации от последното поколение" този модел военна техника е значително подобрен. Журналистите нарекоха Т-72БЗ "безпрецедентно смъртоносно оръжие", сравнявайки го с подводница.

Руското военно ведомство обясни, че бойните превозни средства са оборудвани със специални въздуховоди. По време на движение танкерите се ръководят от специални устройства и не допускат спирки и резки завои.

Припомняме, че през септември 2019 г. на един от етапите на стратегическите командно-щабни учения Център-2019, които се проведоха в района на Кемерово, над 100 единици военна техника преминаха реката , включително танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-3, т.е. самоходни артилерийски инсталации "Msta-S".