От десетилетия американската армия пряко следи на всеки 24 декември обиколката на Дядо Коледа. Но за първи път тази година тя получи помощ от космоса - от астронавтите на Международната космическа станция /МКС/, - за да се увери, че раздаването на подаръците на децата по света протича без проблеми, съобщи Франс прес. 

"Получихме визуална информация, че Дядо Коледа в момента пътува над Индия", обяви в 17.00 часа по Гринуич американският астронавт Андрю Морган във видео, заснето в безтегловност на борда на станцията.

Международната космическа станция е разположена на 400 км над Земята и предоставя на астронавтите "идеално място за наблюдение, за да следят Дядо Коледа в пътуването му около света", заявиха представители на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД). Те благодариха на полковник Морган и екипа му за това безпрецедентно сътрудничество.

Събраните от от МКС и НОРАД информации позволяват да се визуализира, директно и в 3D, придвижването на белобрадия старец на сайта www.noradsanta.org, следен от над 20 милиона души всяка Коледа.

На шейната си, теглена от девет елени и на която носи пълен чувал с подаръци, Дядо Коледа се намираше над Русия в 16.30 часа по Гринуич, след като зарадва децата в Австралия, Тайланд и Китай с раздадени над милиард и половина подаръци.

"Дядо Коледа излетя току-що от Северния полюс", обяви НОРАД в 09.30 часа по Гринуич.

Министерството на земеделието на САЩ заяви от своя страна в комюнике, че е разрешило влизането на елените на Дядо Коледа на американска територия след като е проверило, че са надлежно ваксинирани.