Попълнете търсена ключова дума или фраза

Астрономи разкриха причините за мистериозното поведение на астероида Бену

https://blitz.bg/svyat/astronomi-razkrikha-prichinite-za-misterioznoto-povedenie-na-asteroida-benu_news714451.html Blitz.bg

Предложени са няколко възможни обяснения

Финикс, САЩ 11 Дек. 2019, 16:58 223 прочита 0 коментара
Учени от университета на Аризона разкриха причините за загадъчното поведение на потенциално опасния за Земята астероид Бену, от чиято повърхност непрестанно се изхвърлят частици в космоса.

Специалисти, ангажирали се с проекта ОСИРИС-РЕКС, са наблюдавали три големи изхвърляния на частици от различни места на повърхността на астероида. След изхвърлянето им частиците кръжали около небесното тяло и падали на повърхността му или отлитали в космоса. Скоростта им била 3 м/сек, а размерите им достигали 10 см.

Предложени са няколко възможни обяснения за изхвърлянето - сблъсъци с метеорити, термично разрушаване и отделяне на водни пари. До термично разрушаване може да се стигне вследствие на резки изменения на температурата на повърхността по време на завъртането на астероида, чийто период е 4,3 часа.
 

NASA's OSIRIS-REx@OSIRISREx

After discovering Bennu’s mysterious particle ejections, our science team investigated possible causes of this activity.
Learn more about what they found: https://bit.ly/2Lr8Vcy 

Вграден видеоклип

294

Информация за реклами в Twitter и поверителност

Този процес допринася също за раздробяване на скалните отломки от небесното тяло.

Сондата ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) има за цел да достави образци от грунта на астероида Бену. Събирането им е планирано за лятото следващата година. Образците ще бъдат доставени на Земята през септември 2023 г.
 

NASA's OSIRIS-REx@OSIRISREx

Wowza. Today marks one full year at Bennu

Celebrating everything that’s happened so far!

Вграден видеоклип

466

Информация за реклами в Twitter и поверителност
 

 

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам