Възвръщане на гръцкото въздушно превъзходство над Турция през следващите години очаква гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, който в интервю за телевизия Скай потвърди интереса на Атина да придобие ескадрила свръхмодерни бойни самолети F-35.

Началото на разговори за подобна покупка обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението си в САЩ в началото на тази седмица. Интересът на Гърция към самолета се смята от анализаторите за особено важен след отпадането на Турция от програмата след купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, приблизително 24 на брой, заедно с инфраструктурата, ще струва над 3 милиарда евро, като начинът на финансиране и изплащане ще стане ясен след края на преговорите.

Гръцкият министър на отбраната потвърди, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 г. Междувременно тези дни започва програмата за модернизация на гръцките F-16 до вариант Viper, като с предвидените темпове тя ще се осъществи за 7-8 години, защото Гърция не може да свали едновременно всички самолети от бойно дежурство.

Панайотопулос каза, че модернизацията на F-16 е начинът, по който гръцките военновъздушни сили ще осъществят прехода към изтребители от пето поколение чрез постигане на междинни способности между четвърто и пето.

Атина: F-35 ще ни върне въздушното превъзходство над Турция

Панайотопулос заяви, че след модернизацията Гърция ще разполага с 82-84 съвременни изтребителя F-16 и ще е започнала преговорите за участие в програмата F-35, от която Турция ще е отпаднала.


Междувременно ще е завършила и модернизацията на изтребителите Мираж, с което Гърция вече ще може да говори за възвръщане на въздушното си превъзходство над Турция.