След последните закани на турския президент Ердоган, че ще залее Европа с мигранти, властите в Австрия предприемат мерки за предотвратяване на нова мигрантска вълна. 
„Властите във Виена, заедно със страните от Централна Европа, включително и България, "ще вземат нещата в свои ръце" и ще изпратят австрийски войници по външните граници на ЕС, съобщи австрийският министър на отбрана Ханс Петер Доскоцил. Според него "положението би могло да бъде драматично, също толкова както и през 2015 година". 

"Ние се подготвихме. В рамките само на няколко дни може да започнем да действаме. След като Македония защити своите граници, ние сме длъжни да направим това и ще успеем", каза Доскоцил и добави: „Европейският съюз трябваше да предприеме мерки много отдавна и да не се остава да изпада в ситуация да бъде изненадван от една диктатура", подчерта австрийският министър пред вестник "Остерайх". 

"Ние винаги сме критикували ЕС, че със споразумението с Турция само се печели време. Винаги сме твърдели, че ЕС трябва да полага грижи за защитата на външните си граници. В плана на Европейската комисия имаше само надежда, че това споразумение ще продължи по-дълго време. По този начин не може да се прави политика. Турция не е надежден партньор", предупреждава Доскоцил. 

"Не може да има изненади, ако си лягаш в едно легло с тоталитарна държава", казва още австрийският министър. 

"От месец април предупреждавам, че не може да разчитаме на Турция. Министрите на отбраната от Централна Европа възнамеряват да създадат обща защита на границите си. България, Македония, Унгария, Словакия, Словения, Черна гора и Сърбия искат да направят същото с нас. Може да помогнем в защитата на границите и на Гърция, но всяка една държава сама трябва да поиска помощ", предупреждава Ханс Петер Доскоцил.

Източник: EkipNews.bg.