Колоната с хуманитарна помощ под егидата на Червения кръст, чиято дестинация е Мариупол, достигна до Бердянск, съобщи агенция Униан. Руските военни обаче не допуснаха автобусите в града.

Към обсадения Мариупол на 31 март се отправиха 45 автобуса, за да доставят хуманитарна помощ и да евакуират цивилни от града, съобщи VoA.

Мариупол, където по-рано живееха около 400 хиляди души, беше подложен от руските военни на почти непрекъснати ракетни и артилерийски обстрели. Градът е почти разрушен, а населението бедства.

Към момента около 100 хиляди души се нуждаят от евакуация. Около 75 хиляди души са изведени от града и спасени. Други около 45 хиляди са депортирани от окупаторите в Русия.

За началото на операцията по евакуация, в която участва и Международният Червен Кръст, съобщи вицепремиерът на Украйна и министър по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук.

Междувременно, според информация на агенция Reuters, два камиона на Червения кръст доставиха неща от първа необходимост в Запорожието.

Ръководството на международната хуманитарна организация призова воюващите страни да се споразумеят за ясни условия за евакуация, включително за маршрута, времето и началния час продължителността на мисията.